Serwis czystejeziora.pl wykorzystuje pliki cookies. Dowiedz się więcej, lub pomiń odczytywanie polityki cookies. W przypadku nie wyrażenia zgody na przesyłanie cookies nie jesteśmy stanie zagwarantować poprawnej funkcjonalności strony.

Ośrodek wypoczynkowy Bajka


Grzyby sezon 2016Lato 2016 odeszło w niepamięć, a początek typowej, polskiej jesieni przynosi wszystko to, co o tej porze roku najlepsze. W sadach drzewa uginają się pod ciężarem jabłek, śliwek i gruszek, a w lesie na spostrzegawczych spacerowiczów czekają już dorodne grzyby. W tym roku jesień wita nas aurą zdecydowanie sprzyjającą grzybom, dlatego nie ma co zwlekać z wyruszeniem na ich poszukiwania. Warto mieć przy tym świadomość, że wspaniałe okazy grzybów można znaleźć nie tylko wśród gęsto rosnących drzew.

Ci, którzy obawiają się wypuszczania w mniej znane i trudne do przejścia, zadrzewione tereny, mogą szukać grzybów także na terenach piaszczystych, np. wokół jezior. Na takim podłożu występują m.in. rydze, choć wśród młodych drzewek obrastających skraje lasu znajdziemy też kozaki, maślaki czy gąski.

Jeszcze przed wyruszeniem na grzyby warto pamiętać nie tylko o koszyku i scyzoryku, który ułatwi wycinanie znalezionych egzemplarzy w sposób nienaruszający grzybni, z której w przyszłości wyrosną kolejne dary lasu. Koniecznie zadbajmy o właściwy strój, czyli długie spodnie oraz wierzchnie okrycie na wypadek niespodziewanych opadów i do okrycia się przed pojawiającymi się w zaroślach kleszczami. Dobrze byłoby też założyć buty z wysoką cholewką, najlepiej nieprzemakalne. Obowiązkowo należy pamiętać o zabraniu ze sobą naładowanego telefonu, który zwiększy poczucie bezpieczeństwa w miejscach nie do końca nam znanych.

A co, jeśli wybierzemy się na grzyby, a nie uraczymy żadnego zachwycającego okazu? Na szczęście, pasjonaci doskonale wiedzą, że grzybobranie to nie tylko napełnianie koszyków, ale też przyjemność obcowania z naturą, oddychania świeżym powietrzem i obserwowania otaczającej nas fauny i flory. To zajęcie niezwykle relaksujące, a do tego zdrowe i dobre dla każdego, bez względu na wiek i kondycję.
Grzyby trzeba dobrze oczyścić przed suszeniemJeżeli jednak trafimy na odpowiednie miejsce, pełne tych aromatycznych darów jesieni, nie zapomnijmy o ostrożności podczas samego zbierania. Nawet najlepszy grzybiarz powinien dokładnie oglądać znaleziony okaz, zanim ostatecznie wrzuci go do koszyka i zdecyduje się na jego konsumpcję. Szczególną uwagę należy zwracać na te gatunki, które są nam słabo znane lub te, które łatwo można pomylić z grzybami trującymi. Na wszelki wypadek, dobrze jest posiłkować się atlasem grzybów lub poradnikami internetowymi.

Jeśli natomiast mamy stuprocentową pewność, że znalezione grzyby nadają się do spałaszowania, warto zastanowić się nad sposobem ich przyrządzenia. Suszenie grzybów to jedna z najlepszych opcji ich przechowywania. W takiej postaci sprawdzą się w sosie lub zupie grzybowej. Maślaki można wykorzystać do pysznej jajecznicy. Podobnie jest z kurkami. Przepis na takie syte śniadanie jest bardzo prosty. Wystarczy udusić cebulę z pokrojonymi grzybami, a po ok. 10-15 minutach dodać do tego roztrzepane jajka, posolić i popieprzyć. Nawet bez dodatkowych przypraw, danie ma niezwykły aromat i jest naprawdę przepyszne! Kozaki i prawdziwki wspaniale łączą się natomiast z mięsem i świetnie smakują smażone np. z boczkiem. Do grzybów i cebuli dodajemy kostkę rosołową i odrobinę wody, wkrawamy pokrojony w paski boczek, a kiedy całość odparuje, chwilę podsmażamy. Więcej ciekawych przepisów można znaleźć praktycznie w każdej książce i na wszystkich stronach kucharskich.

Polecamy fajne miejsca na wakacje :)



Copyright В© 2015 Kraina czystych jezior. Wszelkie prawa zastrzeЕјone. All Rights Reserved.
Zakaz kopiowania i powielania zamieszczonych treЕ›ci.