Noże wędkarskie do filetowania ryb to specyficzne, specjalnie wyprofilowane noże o wyjątkowych ostrzach, które ułatwiają filetowanie świeżych ryb (nie mylić z krojeniem sklepowego fileta, bo to całkiem różne rzeczy!).
Dobrze dobrany nóż do filetowania poradzi sobie z każdą rybą!
Jakich noży do filetowania ryb szukać w sklepach?
Przede wszystkim tych, które zostały wykonane właśnie do tego celu (to nie jest nóż standardowy, który można znaleźć w kuchennej szufladzie).
Co wyróżnia dobry nóż do filetowania?
- Doskonałe, cienkie ostrze i wysoka elastyczność ułatwiająca jego wprowadzanie w rybę (najczęściej wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej)
- Wysoka odporność na korozję - w końcu tego noża będzie się używało głównie w „mokrych” warunkach
- Mocne, trwałe tworzywo z którego wykonana jest rączka (musi być ona odpowiednio sztywna, pewna w chwytaniu i nie wyślizgiwać się z wilgotnej dłoni wędkarza)